Russell K Red 120 review by AUDIOVIDEO2DAY

777 437 Russell K.
  • 2

Een speaker met high-end kenmerken tegen een betaalbare prijs. Daar wordt een mens vrolijk van.  En dat is precies wat Russell Kauffman, de man achter het jonge merk Russell K, voor ogen had toen hij de Red 120 ontwierp.

Frank Vermeylen van Very Fine Solutions, importeur van topmerken zoals MSB Technology, Synergistic Research en Tidal, voegde onlangs het Britse Russell K toe aan zijn merkenpallet. Op het eerste gezicht een vreemde keuze omdat het prijsverschil met de topmerken gigantisch is. Reden genoeg om de nieuwe Russell K Red 120 aan een luistertest te onderwerpen. Dat gebeurde in de huiselijke omgeving van het Antwerpse hoofdkwartier van Very Fine Solutions.

Gezellig luisteren

De Russell K Red 120 werd aangestuurd door een Micromega MyAmp, een uiterst compact maar veelzijdig toestelletje met een DAC en een volwaardige versterker aan boord dat nauwelijks 500 EUR kost. Gewoon om aan te tonen wat er gebeurt als je een budgetversterker combineert met een Red 120. Toegegeven, het MSB Technology cd-loopwerk met afzonderlijke voeding is van superieure kwaliteit, wat de uitdaging enkel groter maakt. Al van bij de eerste noten werd het duidelijk dat de Red 120 erg muzikaal is. Gewoon gezellig luisteren naar leuke muziek en genieten van de kwaliteiten van de Red 120. Een leuke, gecontroleerde bas en frisse hoge tonen, meer dan genoeg om een breed publiek aan te spreken. Toch kleeft er allerminst een commercieel tintje aan de Red 120.

Een muzikaal festijn

Als Frank de Micromega vervangt door de Exogal Comet DAC en bijhorende Ion PowerDAC , ontworpen door de ingenieurs die ook Wadia ontwierpen, en de Atmosphere Level II luidsprekerkabel van Synergistic Research inzet, wordt het pas echt feest. De Aurender media streamer en een stapel cd’s zorgen er voor dat het ons geenszins aan muziek ontbreekt. Plots wordt alles nog een stuk verfijnder en beter gecontroleerd, de Red 120 speelt zijn audiofiele troeven uit. Deze speaker kan, zoals het hoort, alle muziekgenres aan. De traditioneel ogende en redelijk compacte houten behuizing met een vintage toets maakt dat de Red 120 zich in elk interieur laat integreren. Kortom, het is een allemansvriend die voor een muzikaal festijn zorgt.

Dromen van een eigen merk

Achter dat luisterplezier schuilt natuurlijk hoogstaande en vernieuwende technologie. Wat maakt de Russell K Red 120 dan zo speciaal? Een  voor de hand liggende vraag. Het antwoord spruit voort uit het verleden van Russell Kauffman die jarenlang speakers ontwierp voor andere merken. Daarbij stootte hij meermaals op beperkingen die hem opgelegd werden. Daarom startte hij enkele jaren geleden zijn eigen merk Russell K op zodat hij in alle vrijheid zijn droom kon realiseren. Die droom bestond er in om zeer muzikale luidsprekers te bouwen, traditioneel ogend, zonder toeters of bellen maar onberispelijk afgewerkt en natuurlijk klinkend.

Binnenkamers

De Russell K Red 120 oogt met zijn rechte lijnen en houten behuizing inderdaad vrij traditioneel. Afgewerkt in witte of zwarte hoogglanslak krijgt hij echter een strak, modern tintje. Het geheim van de speaker is volledig binnenkamers te vinden. De meeste luidsprekerfabrikanten maken gebruik van interne verstevigingen, compartimentering, dempingsmaterialen enzovoort. Het uitgangspunt van Kauffman staat hiermee in schril contrast. Russell stelt dat muziek energie is. Bij gebruik van dempingsmaterialen wordt die energie weggenomen en doet kleuring zijn intrede. Om dat te vermijden moeten luidsprekerbehuizingen bijzonder stijf gemaakt worden.

Druk en tegendruk

Russell Kauffman echter heeft de behuizing van zijn speakers zo ontwikkeld dat ze zachtjes meeleven, net genoeg om geen resonantie te veroorzaken. Dat heeft hij bekomen door in de luidsprekerkast een soort drukkamer in te bouwen. Een ingenieus systeem dat bestaat uit een geperforeerde plaat en een baspoort. Hierdoor zorgt de kast voor tegendruk als de drivers bewegen. Op het moment dat de drivers stoppen, stopt ook de beweging van de kast. De speciaal voor Russell K ontwikkelde drivers worden gekoppeld aan vrij eenvoudig opgebouwde filters. Dat alles resulteert in een heel gecontroleerd maar soepel geluid. De drivers kunnen op een heel natuurlijke manier muziek produceren. Een Red 120 is dan ook gemakkelijk aan te sturen. Dat heeft de testopstelling met de Micromega MyAmp duidelijk aangetoond.

Goeie en eerlijke muziek

Blijft natuurlijk de vraag waarom Frank Vermeylen deze naar zijn normen bescheiden geprijsde luidsprekers opneemt in het luxueuze gamma van Very Fine Solutions. Het antwoord is meerledig. Enerzijds omwille van de bovengemiddelde muzikaliteit van alle Russell K speakers die soortgelijke speakers in dezelfde prijsklasse ruimschoots overtreffen. Voeg daar de perfecte afwerking aan toe en de passie van de mens die er achter staat en je begrijpt het enthousiasme van Frank. Anderzijds bieden de speakers van Russell Kauffman Frank de mogelijkheid om ook minder gefortuneerde muziekliefhebbers voor te gaan op het pad van goeie en eerlijke muziek en platte, puur commerciële producten achter zich te laten.

Gemotiveerde dealers

Een nobele taak die Frank graag op zich neemt maar die wel een uitgekiende strategie vergt. Het is niet eenvoudig om een jong merk dat amper drie jaar geleden het levenslicht zag te promoten in de Benelux. Daarom worden 10 à 12 zorgvuldig geselecteerde en gemotiveerde dealers aangetrokken die van elke gelegenheid gebruik maken om de speakers van Russell K te demonstreren en hun kwaliteiten in de verf te zetten. Daarvoor is tijd nodig, maar het potentieel is beslist aanwezig, aldus Frank.

A very fine solution

Russell K speakers worden ontworpen in Groot-Brittannië maar dragen het label ‘made in Poland’. De familie bestaat uit de kleinere Red 50 series, de Red 100 series en de Red 150 series. De nieuwe Red 120 situeert zich logischerwijze onder de Red 150 en is verkrijgbaar vanaf 3.075 EUR.  Achter het stijve uiterlijk schuilt een sympathieke speaker die terecht de nodige aandacht vraagt. Ervaren luisteraars zullen snel merken dat dit een bijzondere speaker is. Hij nodigt je als het ware uit om er bij te komen zitten en je aangenaam te laten verrassen. De Russell K Red 120 in huis halen is als het ware een ‘very fine solution’. Ik ben er in alle geval erg blij van geworden.

Origineel arikel door EDOUARD HENDRIX voor audiovideo2day.com